Heb het lef om uit je comfortzone te stappen!

Heb het lef om uit je comfortzone te stappen!
Enige tijd geleden kwam in een gesprek naar voren dat de coachee niet blij was met haar werk, maar niet de stap durfde te zetten naar het vinden van een nieuwe baan. Er waren genoeg redenen te bedenken waarom dit géén goede stap zou zijn. Wat als zou blijken dat de nieuwe baan ook niet zou zijn als gehoopt? Wat als ik niet kan verdienen wat ik nu verdien? En ook het weer opnieuw contact leggen met nieuwe collega’s was voor haar voldoende reden om niet de stap te zetten op dit moment. Dit ondanks het feit dat haar werk op dit moment vooral energie kost in plaats van energie oplevert! Leren om keuzes te maken zonder dat je de uitkomst weet, heeft deze coachee geholpen om toch te gaan solliciteren naar een nieuwe baan.

Wat maakt het nou lastig om uit onze comfortzone te stappen? Uit je comfortzone stappen betekent dat je iets nieuws gaat doen, iets wat je nog niet kent of waar je in ieder geval nog niet van weet hoe het gaat zijn. Het is dus superspannend om dit te doen! We hebben op deze momenten genoeg belemmerende gedachten die ervoor zorgen dat we de situatie liever vermijden. De ‘veilige weg’ is dus eigenlijk maar gewoon blijven zitten waar je zit ondanks dat dit niet is wat je wilt. Dit zorgt voor het in stand houden van het probleem. Niet raar, wel jammer!

Het kan je echter heel veel opleveren om wél uit je comfortzone te stappen. De belemmerende gedachten in ons hoofd zorgen ervoor dat we vooral bezig zijn met wat allemaal niet kan. Deze gedachten en bijbehorende emoties zijn vaak wel reëel en kunnen niet weggestopt worden. Hoe kun je omgaan met het vermijdingsgedrag? Ga eens voor jezelf na wat je behoefte is en waarom deze belangrijk voor je is. Hierdoor leg je voor jezelf de focus op de mogelijkheden in deze situatie in plaats van op de ja-maars. Probeer het maar eens uit en kijk wat dit je oplevert.

Wil jij eens buiten je comfortzone kijken en meer zicht krijgen in jouw vermijdingsgedrag. Wij helpen je daar graag bij! Wij dragen graag bij aan succes. Neem contact op met Marianne van Erp 06-244332081 of Sanne Nozza 06-24257007.


Terug naar overzicht