Gezamenlijk inspirerend doel

Gezamenlijk inspirerend doel
Elk jaar beklimmen ontzettend veel mensen tijdens de Alpe D’Huzes de Franse berg Alpe d’Huez. Dit doen en kunnen ze, omdat ze een inspirerend doel hebben met z’n allen. Mensen WILLEN dus geïnspireerd worden door een visie in het bedrijf en het doel waar ze met het gehele team naartoe werken. Ondanks dat we in ons leven vaak genoeg het thema ‘doelen stellen’ voorbij zien komen, blijkt het lastig om hier toch op een goede manier vorm aan te geven. Daarnaast worden doelen vaak bepaald door een leidinggevende waarbij ze het aandeel van de belangrijke teamleden vergeten.

Gewoon doen wat je denkt dat goed is en niet echt weten wat jouw aandeel voor effect heeft binnen het team of het bedrijf? Dit is wat veelal gebeurd binnen teams. Er wordt niet gewerkt vanuit een duidelijke visie en met een duidelijk doel. Hierdoor kan het zijn dat het team niet fijn samenwerkt, de communicatie stroef verloopt en iedereen dus zijn eigen ding aan het doen zijn. Dit wil niet zeggen dat mensen zich niet voor de volle 100% inzetten. Iedereen doet wat hij denkt dat goed is en zorgt ervoor dat die taken afgerond zijn. Duidelijke afspraken en richtlijnen zijn er alleen niet gemaakt.

We kunnen dit vergelijken met een voetbalteam dat het veld oploopt en niet weet hoe er gespeeld moet gaan worden. Iedereen heeft zijn eigen taken gekregen, maar de totale visie van het spel is niet neergelegd. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit tijdens de wedstrijd tot onduidelijkheden kan leiden. Wanneer er onduidelijkheden zijn en het spel loopt niet zoals gehoopt dan kan dit overgaan in slechte communicatie, minder goed voetbal, minder plezier en minder succes!

Door met elkaar stil te staan naar welk doel we willen gaan werken en welke afspraken hierbij horen, kan teamleden inspireren. Hierbij kan gedacht worden aan afspraken maken over communicatie, hoe we als teamleden omgaan met elkaar en hoe we als team de weg richting het doel willen bewandelen. Wanneer dit op een juiste manier gedaan wordt dan vergroot dit het eigenaarschap van de teamleden, vergroot teamcohesie en het geeft veel inzichten. Op deze manier is er ook meer ruimte om elkaar aan te spreken op gemaakte afspraken of juist waardering naar elkaar uit te spreken.

Behoefte aan hulp om een visie en teamdoelen te formuleren? Wij dragen graag bij aan het creëren van inspirerende teams. Neem contact op met Marianne van Erp 06-244332081 of Sanne Nozza 06-24257007.


Terug naar overzicht