Inspiratie

Inspiratie
Op zoek naar wat het betekent, kom ik uit op: “Inspiratie hebben betekent dat je een innerlijke drang voelt om direct je (ambachtelijke) vakbekwaamheid op een artistieke manier te uiten”, zo vat ik samen.
Of makkelijker gezegd: zin hebben om iets te gaan doen. Vaak aangezet doordat je iets ziet of hoort.
Ik ben een boek aan het schrijven en herkende zo ontzettend veel van wat ik tegenkwam over 'wel of geen inspiratie hebben'. Wat vind ik dat een leuk en interessant onderwerp! Ik heb er veel meer over te vertellen dan in die ene blog paste, vandaar dat ik besloten heb er nog een stukje over te delen met jullie.
Wat is inspiratie?
Het woord komt uit het latijns en letterlijk betekent het 'inademing', waarbij vooral gedoeld wordt op 'inademing voor de geest'. Het is een 'bevlogen toestand' als je dit ervaart, een bewustzijnsstemming, waarbij je voor alles om je heen 'open' staat. Wanneer je je geïnspireerd voelt, voel je enthousiasme en zie je mogelijkheden om uiting te geven aan je diepere drijfveren. Je staat in contact met je innerlijke waarden, je essentie en je gevoel voor schoonheid, harmonie en liefde. Je voelt dat wat je doet 'klopt' en je hele lichaam komt er van in actie. Niet alleen je hoofd, niet alleen je buik of je hart, maar alles samen, in verbinding met elkaar.
Dat kan voor iedereen op een andere manier zijn. Jij kan een andere invulling geven aan jouw artistieke manier van bijvoorbeeld schrijven of schilderen, dan dat ik dat doe. Inspiratie voelen, vind ik een fijn gevoel.
Voor mij heeft inspiratie een verband met 'ergens zin in hebben', plezier hebben en iets doen wat ik leuk vind. Ik kan dan werkelijk sensaties van plezier, vreugde in mijn lijf voelen. Je zou het misschien ook 'bezieling' kunnen noemen. Wanneer ik dat voel, voel ik me op en top vitaal! Blij! Gelukkig!
Volgens mij kan iedereen inspiratie ervaren. Ik merk in de praktijk dat mensen ergens door geïnspireerd zijn geraakt om vervolgens een stap te nemen richting persoonlijke ontwikkeling. Ze hebben een gevoel ervaren dat ze in beweging heeft gezet en willen meer positieve, gelukkige gevoelens ervaren in hun leven. Mensen die geïnspireerd zijn, zijn vaak inspirerend. Ze staan stevig in hun schoenen en stralen energie uit. Het is fijn om bij geïnspireerde mensen in de buurt te zijn en je door hen te laten enthousiasmeren.
Inspiratie is voor mij geestelijke voeding die mij blij maakt en tot actie aanzet, net zoals ik dat ervaarde in het schrijven van deze blog na mijn gesprekje met mijn collega.


Terug naar overzicht